středa 25. srpna 2010

Vashti Bunyan



Moderní význam perského slova "Vashti" je "krása" nebo "dobrota". Podobná slova se také derou na jazyk při poslechu křehkých písních této britské zpěvačky. Nejdříve vydala singl pod vedením manažera Rolling Stones(Andrew Loog Oldham), kde ve svých dvaceti letech nazpívala roku 1965 singl "Some Things Just Stick in Your Mind". O rok později ještě nazpívala u společnosti Columbia další singl "Train Song".
Po té se vydala na cestu za komunou zpěváka Donovana, kam ale dorazila, když již byla rozpuštěna. Přesto tato cesta, jež trvala dva roky, nebyla zbytečná. Vashti napsala vlastní materiál, který po návratu do Londýna (např. s Robertem Kirbym, který pomáhal i při nátáčení alba Nicku Drakovi) nahrála a v roce 1970 vydala s názvem "Just Another Diamond Day". Místo propagace alba, které skončilo komerčním neúspěchem, se Vashti, jež byla v době nahrávání těhotná, stáhla do ústraní a v Irsku začala vychovávat své potomky.
Po třiceti letech od vydání se album dočkalo uznání od nové generace hudebníků a také svého znovuvydání. Vashti byla zvána jako host hudebníky jako Devendra Banhart či Animal Collective a v roce 2005 vydala své druhé album "Lookaftering" a v současnosti dále koncertuje.

"Train Song" (Some Things Just Stick in Your Mind – Singles and Demos 1964 to 1967)
"Diamond Day" (Just Another Diamond Day)
"Come Wind Come Rain" (Just Another Diamond Day)
"Here Before" (Lookaftering)

Žádné komentáře:

Okomentovat