úterý 17. března 2009

Chuck Palahniuk



V dnešním příspěvku bych vám rád představil svého oblíbeného spisovatele, jímž je americký autor Chuck Palahniuk.

Palahniuk, jež pracoval jako novinář a automechanik ( na toto téma dokonce sepsal příručku), byl se svou první knihou - Invisble monsters- odmítnut jako velmi znepokojující a tak se prý jako na truc rozhodl napsat knihu, která by vydavatele znepokojila ještě více. Tak vznikla jeho nejslavnější kniha - Klub rváčů ( Fight club).
Inspirace pro některé pasáže, např. Project Mayhem nalezl v Cacophony Society, což je společnost pořádající různé vtípky a akce ( např. zvou striptérky, aby si šly sednout Santovi na klín). Kniha, která mimochodem obsahuje návod, jak podomácku vyrobit plastickou trhavinu ( ve filmu je tento návod pozměněn, aby nefungoval) byla zfilmována Davidem Fincherem v hlavní roli s Bradem Pittem/Edwardem Nortonem.

Palahniuk si vybírá šokojící náměty, a do svých knih vkládá příběhy, drobnosti, které se dozvěděl při přípravě na psaní knihy - sám uvádí, že hledání těchto věcí je to, co ho na procesu vzniku knihy baví nejvíce. Např. v Zalknutí (Choke), kde si hlavní hrdina vydělává tím, že se v restauracích dusí jídlem a dovolí lidem, aby ho zachránili a ti, jelikož se cítí být hrdiny, ho po určitou dobu sponzorují, má jména osob, která jsou vyvolávána na letištích, či v supermarketech jako vnitřní varovný kod pro zaměstnance ( např. Pamela Feuerbachová na letišti označuje požár). Nebo v Deníku (Diary), který je poctou Iru Levinovi ( Rosemary má děťátko, Stepfordské paničky) popisuje vtípky zedníků.

V knize Program pro přeživší (Survivor), která je mimochodem očíslována od konce, dává tipy pomocí čeho lze odstranit skvrny od krve či spermatu. V Strašidlech (Haunted), která je podobně jako Dekameron, vystavěna jako sbírka povídek, které si vyprávějí postavy v rámcovém vyprávění, překvapil povídkou "Guts", jež vypovídá o strastech masturbace, a je natolik přesvědčivá, že na veřejných vystoupeních, při jejím čtení omdlelo už 73 lidí.

V únoru se v českých obchodech objevil dotisk Zalknutí, jehož filmová adaptace bude k vidění na letošním Febiofestu a 20.května vydá ODEON nový Palahniukův román Snuff ( bojím se, aby to nebylo přeloženo jako "Šňupání", jak uvádí česká wikipedie), jehož shrnutí děje je následující: "slavná pornoherečka Cassie Wrightová chce překonat stávající rekord v souložení; hodlá obsloužit 600 mužů. A smrt? Herečka předpokládá, že při tom zemře na embolii. Doufá, že pak oficiální místa honbu za dalšími rekordy zakážou a její výkon zůstane navždy nejlepší."

(Knihy, které mají uvedný nejdříve český název a orginální v závorce u nás vyšly, ostatní nikoliv)
Písně, které jsou ke stažení níže, znějí pod závěrečnými titulky dvou Palahniukových filmových adaptací.

Pixies - Where is my mind ? (Fight Club)
Radiohead - Reckoner (Choke)

Žádné komentáře:

Okomentovat